Tovább csökkent megyénk lakossága, a legjobban Kétpóé

Megosztás

A család fontosságát és fennhatóságát folyton szem előtt tartó Boldog István volt fideszes országgyűlési képviselő szűkebb pátriája, azaz Kétpó szenvedte el a legnagyobb népességvesztést 10 év alatt megyénk települései közül. Ezzel együtt egész Szolnok megyében csökkent a lakosság száma, csak nyolc településen nőtt, minden máshol apadt, különböző mértékben. Keletről menekülnek az emberek, ez látszik a KSH most közzétett statisztikájából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022-es népszámlálás újabb eredményeit.

A tájékoztatás szerint a nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. A legjelentősebb népességrobbanás Budapest, Győr és a Balaton agglomerációjában volt tapasztalható tíz év alatt, ezeken a területeken legalább 10 százalékkal nőtt a lakosság.

Békés mindeközben elindult az elnéptelenedés útján, ez volt az egyetlen vármegye, ahol az elmúlt évtizedben mindenhol csökkent a népesség, írta a 24.hu.

Szolnok megye sincs kedvező helyzetben. Itt csak nyolc településen nőtt a lakosságszám. A legnagyobb mértékben, 8,3 százalékkal hol máshol, mint Tiszaburán. A listán a második helyen 5,6 százalékos növekedéssel Tiszabő következik. Utánuk jön Jászszentandrás 2,6, majd Jászfényszaru 2,2, Zagyvarékas 2, Csataszög és Jászágó 1 és Pusztamonostor 0,9 százalékkal.

A népességfogyásban a lista élén Kétpó található, Hiába terveznek bölcsődét a településen, a lakosok mintha ezt a törődést nem éreznék, mennek, amerre csak látnak. A falu népessége 10 év alatt 21,2 százalékkal csökkent, jelenleg körülbelül 600-an lakhatják Őket követi Hunyadfalva 20,5 százalékkal, holott eddig sem bővelkedett a falu népességben. Ma már nagyjából 180-an laknak a településen.

Szelevény a sorban a harmadik (-18,5), majd Kuncsorba (-16,7), Kunszentmárton (-16), Kenderes és Cibakháza (-15,9), Mesterszállás (-15,3), Nagyiván (-15,2) Tiszakürt (-13,6), Tiszaszentimre (-13,5), Martfű (-12,3), Tiszaigar (-12,1), Kengyel és Jászkisér (-11,7), Kisújszállás (-11,4), Túrkeve (-11,2) következik.

Karcagon a népesség 9,9, Mezőtúron 9,7, Szolnokon 9,3, Törökszentmiklóson 8, Tiszafüreden 7,6, Jászberényben 3,6 százalékkal csökkent. A többi településen is csökkent a népesség, különböző mértékben.

Szolnok megyét délkeletről mind jelentősen népességvesztes települések veszik körül, de érdekesség, hogy az eddig mintatelepülésnek számító Pest megyei Kőröstetétlen lakossága 10 év alatt kiemelkedően, 17,2 százalékkal csökkent.

Forrás: 24.hu és KSH

Kapcsolódó cikkek